Поминальний день

12 Квітня 2018 14:58

Цього року Радониця
(в народі її називають проводи) буде у вівторок 17 квітня. У цей день прийнято ходити на цвинтар і поминати своїх померлих родичів. Про те, як правильно провести цей день, і чого не слід робити за церковними канонами розповів протоієрей Микола, настоятель Свято-Успенської церкви.

 

ЩО ТРЕБА РОБИТИ:

Сходити до церкви

В цей день в церкві проходить перша заупокійна літургія після Пасхи, на якій можна замовити поминання покійних, написати імена своїх померлих родичів і замовити просфору за упокій їхніх душ. На службу потрібно йти натщесерце, тобто з ранку нічого не їсти і не пити. Тоді ви зможете після літургії з’їсти просфору, запивши її святою водою. Якщо ви з ранку щось вже з’їли, то просфору потрібно акуратно загорнути в серветку і віднести додому, залишивши на зберігання біля ікон. З’їсти її можна натщесерце з молитвою і на наступний день.

Замовити панахиду

Після літургії на Радоницю проводиться панахида з великодніми співами, на якій поминають всіх покійних. На неї потрібно принести продукти і поставити їх на панахидний стіл в церкві. Брати з собою можна всі продукти, крім м’яса – його не можна вносити в саму церкву, як і не можна будь-який алкоголь. Виняток – кагор. Панахиду приносять до церкви до початку служби.
Якщо на кладовищі ходить священик, запросіть його на могилку до своїх покійним родичам, нехай він прочитає молитву на поминання і відслужить панахиду.

Прибрати могилку

9 днів після Великодня і до Радониці церква не вітає ходіння на кладовищі, навіть для того, щоб навести на могилках порядок – адже всю Світлу Седмицю святкується свято Воскресіння. Тому перший день, коли рекомендується відвідувати могилки – це Радоница. А так як цей день не рахується двунадесятих святом, працювати в цей день не буде гріхом. Благоустройте в цей день могилку, приберіть торішню траву, посійте квіти з думками і молитвами про померлого.

ЩО НЕ ТРЕБА РОБИТИ:

Приносити на кладовищі їжу

Пишні обіди на кладовищі церквою не вітаються. Тим більше якщо на них присутня алкоголь. Не можна залишати на могилі якісь продукти – по-перше, це язичництво чистої води, по-друге, залишена їжа приверне бездомних і бродячих тварин, які можуть проникнути в огорожу і насмітять, затоптати квіти або навіть розрити могилу.

цілувати пам’ятник

Традиція хреститися, заходячи в цвинтарну огорожу, пішла від того, коли в ролі пам’ятника ставили хрест – саме на нього люди хрестилися. Хреститися на пам’ятники і монументи або фотографію померлого родича не має сенсу, тим більше не варто цілувати його.

Подавати записку про самогубців

Людей, що покінчили життя самогубством в церкві не відспівують, і по ним не служать панахиди. Їх імена не можна писати в записках, які ви подаєте на літургію за померлих і на заупокійну панахиду.

Джерело: vesti-ukr.com