Сваріться правильно: 9 порад психолога, як при цьому не нашкодити стосункам

28 Березня 2018 11:36

fedemarsicano/Depositphotos

Іноді суперечка, здавалося б, із цілком дріб’язкового приводу може перерости у сварку, під час якої близькі люди кажуть одне одному те, про що потім дуже шкодують. Як сперечатися правильно та не наражати при цьому на небезпеку стосунки, знають психологи.

Порадами з сайтом Healthista поділився спеціаліст по роботі з парами Ендрю Дж. Маршалл.

1
Слідкуйте за словами

“Позбудьтеся слів на кшталт “завжди” та “ніколи”, бо ви ж знаєте, що ваш партнер зможе згадати той раз, коли таки купив вам квіти”, – радить психолог, а ще пропонує накласти вето на слова “мусиш”, “повинен”, бо вони теж викликають в опонента негативну реакцію.

“Вам варто казати “Я сердитий”, а не “Ти мене сердиш”, бо від цього і ваш партнер розсердиться та перейде у захист. Приймайте на себе половину суперечки. Приймайте на себе те, що робите ви, а не звинувачуйте іншу людину. Наприклад, коли ви скажете: “Я знаю, що я серджуся і підвищую голос”, ваш партнер відчує себе трохи спокійніше”, – каже експерт.

2
Піднімайте одне питання за раз

Коли ваш партнер зробив щось, що вам не сподобалося, не вивалюйте на нього заразом мільйон інших звинувачень.

“Коли ви говорите про якусь одну проблему, але в той самий час спливають іще сім, у вас менше шансів із нею розібратися – в суперечці обмежтеся однією темою”, – говорить Маршалл.

3
Вставляйте похвалу

“Дійсно вправні сперечальники висловлюють незгоду з іншою людиною, але водночас кажуть те, що її підбадьорює, навіть компліменти… наприклад: “Ти дуже добре вмієш слухати, тож, будь ласка, спробуй мене зрозуміти…”, “Це ти добре підмітив, але…”, “Я дуже ціную твою думку, але…”, так ви загладжуєте тріщинки в ваших відносинах навіть у розпалі суперечки”, – пояснює експерт.

4
Не чекайте, що хтось читатиме ваші думки

Коли вас щось не влаштовує, говоріть про це одразу, а не згадуйте через багато років.

5
Сперечайтеся, поки щось робите

Не присвячуйте всіх себе суперечці, не сідайте один навпроти одного, щоби вирішити все просто тут і зараз. Наприклад, коли ви разом пораєтеся в садку і, перш ніж відповісти на вашу репліку, партнер спочатку неквапом поллє пару кущів і поміркує, у вашого діалогу буде менше шансів стати надто емоційним, ви менше сердитиметеся одне на одного.

Єдине, чого Маршалл категорично не радить робити, так це сваритися у спальні. Вона для кохання.

6
Узгоджуйте час

Наприклад, коли спалахнула суперечка, а час уже лягати спати (див. попередній пункт!), можна домовитися перенести її на завтрашній ранок або на п’яту годину вечора у суботу, якщо так буде зручно вам обом.

7
Не провокуйте і не давайте провокувати себе

“У мене виникла проблема. Можемо ми про це поговорити?”, – доросла суперечка повинна починатися з запрошення, а не з дитячих шпильок та підбурювань.

8
Не ставайте в позицію жертви

“У більшості суперечок ми намагаємося сказати: “Я – хороший, а ти – поганий.” Але в реальності йдеться про те, щоби ви обоє поміркували, що ви можете робити інакше, а не вказували одне на одного і переводили стрілки… кому хочеться жити з людиною, котра вважає, що все було б ідеально, якби партнер робив усе, що вона йому скаже”, – зазначає Маршалл.

9
Змініть своє ставлення до сварок

“Коли ви вважаєте, що сварка покладе край вашим стосункам, імовірно, ви уникатимете суперечок та триматимете все в собі, доки не вибухнете”, – говорить психолог.

“Коли ви розумієте, що в вас обох є шанс розібратися з усім, зробити висновки та надалі чинити інакше, тоді суперечки є не лише природною частиною життя разом, а ще способом час від часу витягати все на поверхню та давати йому раду, а це може бути дуже корисно… Я люблю казати, що коли є одна суперечка на день, тоді не потрібен шлюбний психолог”, – додає Маршалл.

Нагадаємо, хоча суперечки для стосунків – це річ природна, бувають тривожні дзвіночки, які не варто ігнорувати. Наприклад, зверніть увагу, чи ви з партнером раз за разом не сваритеся через одне й те саме.