Пес на здоров’я: наукові аргументи, чому вам треба завести собаку

28 Березня 2018 09:18

liukov/Depositphotos

Собака не лише приносить своєму господареві величезну радість, а й зміцнює йому здоров’я. Це підтверджують дедалі більше досліджень.

Так, зокрема, нещодавно вчені підрахували, що власники чотирилапих улюбленців фізично набагато активніші за тих, у кого собаки нема. У середньому на день перші роблять на 2760 більше кроків, що відповідає додатковим 23 хвилинам помірних фізичних вправ.

Про це пише Time із посиланням на Journal of Epidemiology and Community Health.

Учені з Університету Східної Англії та Центру досліджень дієт та фізичної активності при Кембриджському університеті використали дані, зібрані в рамках Європейського проспективного дослідження ракових захворювань та харчування. Вони виділили группу з 3123 учасників віком від 49 до 91 років, приблизно 20% із яких мали собак.

Піддослідних попросили упродовж семи днів носити на собі датчик для вимірювання фізичної активності. Й з’ясувалося, що люди, в кого немає собак, у середньому щодня проводили сидячи на 30 хвилин більше.

“Ми були здивовані, коли з’ясували, що люди, котрі гуляли з собаками, в середньому були фізично активніші та проводили менше часу навсидьки у найхолодніші, наймокріші та найтемніші дні, порівняно з людьми, що не мають собак, у довгі, сонячні та теплі літні дні”, – зазначив керівник проекту, професор Енді Джонс.

Як зазначає дослідник, зазвичай людей заохочують вести фізично активний спосіб життя, зосереджуючись на тій користі, котру це принесе їм самим. Але коли людиною рухає турбота про тварину, якій хоч-не-хоч, а треба гуляти, це може виступати ще потужнішим мотиватором. На думку Джонса, вченим варто знайти шляхи використовувати це при розробці нових підходів до пропагування здорового способу життя.

Кілька ж років тому американські дослідники заявили – собака є потужним антистресом не лише вдома, а і в робочих колективах.

Коли ідеться про дітей, то тим малюкам, у чиїх сім’ях є собака, менше загрожує астма. А дорослі, котрі мають песика чи песиків, рідше страждають від гіпертонії, кажуть учені.