Інвестиції у власний час роблять людей щасливішими – вчені

19 Березня 2018 13:18

Senfil.net

Кажуть, що за гроші неможливо купити щастя. Зате можна купити вільного часу і від того стати щасливішим. Так вважають науковці.

Нещодавнє дослідження показало, що коли люди витрачають гроші на те, що поможе їм заощадити власний час – стрижку газону, доставку продуктів додому тощо – вони стають більш задоволеними власним життям.

Про це пише Health із посиланням на Proceedings of the National Academy of Science.

Щоби ліпше зрозуміти зв’язок між грошима, часом і щастям, дослідники з Університету Британської Колумбії опитали понад 6 тисяч дорослих осіб зі США, Данії, Канади та Нідерландів. Учасники відповідали на питання щодо того, чи часто вони “купують” собі вільний час, чи часто відчувають стрес через його брак, який склад їхньої родини, наскільки вони в цілому задоволені своїм життям.

Учені припускали, що зв’язок між змогою купити собі вільний час та щастям прослідковуватиметься лише в заможніших людей, проте однаковий ефект вони побачили в представників усіх сегментів спектру прибутків.

Американські ж науковці провели експеримент, запропонувавши 60 піддослідним разово витратити певну суму грошей на щось, що допоможе їм заощадити час, а через тиждень, таку ж суму, на якусь річ. Як і підозрювали вчені, більше задоволення учасники отримали в першому випадку.

“Люди, які наймають прибиральницю або платять сусідському малому, щоби той покосив їхню галявину, можуть почуватися так, ніби вони ліниві. Але отримані нами результати вказують на те, що купівля часу має такий самий позитивний вплив на щастя, як наявність більшої кількості грошей”, – підсумовує психолог Ешлі Вільямс із Гарвардської школи бізнесу.

Експерти радять не боятися інвестувати у дозвілля. Фото Y-Boychenko/Depositphotos
Як пояснюють учені, використання грошей задля купівлі вільних хвилин чи годин працює як такий собі буфер проти відчуття, що час на вас тисне. Тоді як це відчуття знижує рівень задоволення людини власним життям.

“Багато досліджень довели, що людям іде на користь купівля приємних вражень, але наше дослідження вказує на те, що людям варто замислитися над тим, щоби купляти спосіб уникати неприємних вражень”, – зазначає професор психології Елізабет Данн.

“Люди часто скаржаться на те, що вони зв’язані часом, не лише тому, що вони об’єктивно зайняті, але й тому, що відчувають брак контролю над власним часом”, – кажуть дослідники.

Та наостанок психологи попереджають: делегування за гроші надто багатьох власних справ та обов’язків може нашкодити. Адже тоді людина може повірити в те, що вона не в змозі, за потреби, самотужки з усім упоратися.

Нагадаємо, психологи радять не намагатися втримати в голові список усіх справ, які треба поробити. Щоби не вганяти себе у стрес, ліпше занотовувати.