Жінки краще розуміють собак, ніж чоловіки. Угорські науковці знають, чому

26 Січня 2018 13:08

liukov/Depositphotos

Відомо, що добре натренований пес покірно виконуватиме команди свого господаря, однак тепер науковці з Угорщини стверджують – люди також можуть розуміти, коли і що собака відповідає.

Дослідники Будапештського університету імені Лоранда Етвеша стверджують, що люди можуть зрозуміти, коли до тварини намагаються до них “заговорити”, а жінкам легше порозумітися саме із собаками, йдеться на Indy 100.

Для того, щоби підтвердити свою гіпотезу, науковці спершу записала гарчання 18 собак у трьох ситуаціях: захисту їжі від іншого собаки, перетягування канату з людиною та переживання приходу незнайомої людини.

Далі до експерименту долучилися люди – 40 учасників прослуховували записи собак щодо кожної ситуації. Кожен мав визначити по звуках, на яку ситуацію реагує пес.

Люди легко розпізнавали гарчання собак у грайливих ситуаціях, вони помічали, що тварини неагресивні й не є наляканими у той момент.

Взагалі виявилося, що люди доволі точно можуть визначати, що “хочуть сказати” собаки. Правильні відповіді вони давали у 63% випадків (порівняно із 33% ймовірності просто вгадати).

“В цілому, ми доволі мало знаємо про голосову комунікацію собак, найбільш дослідженим є гавкіт, а не ричання”, – прокоментував один із авторів дослідження Тамас Фараго.

Дослідження вкотре підтвердило, що люди, які тримають удома собак, краще впоралися із завданнями, тож легше можуть порозумітися із тваринами. У той самий час жінкам це вдається ліпше, ніж чоловікам.

“Це підтверджує загальну картину сприйняття емоцій. Жінки більш емпатичні й співчутливі до емоцій інших, що допомагає їм краще розпізнати контекст із ричанням собаки”, – пояснив Фараго.