Сарказм іде на користь творчим людям – Гарвардські науковці

23 Листопада 2017 14:20

fedemarsicano/Depositphotos

Дослідники Колумбійського й Гарвардського університетів та бізнес-школи INSEAD довели, що сарказм допомагає людям мислити творчо.

Сарказм стимулює людей думати критично про різні твердження та їхні справжні значення. Це розвиває абстрактне мислення й здатність налаштовувати творчий підхід, йдеться на The Independent.

“Саркастичне висловлювання передбачає, що мовець та слухач повинні подолати протиріччя (психологічну відстань) між буквальним його значенням та наданим у конкретний момент мовлення. Цей процес активізує абстрактне мислення, яке є неодмінною рисою будь-якої творчої людини”, – пояснює Франческа Джіно із Гарварду.

Перш ніж стверджувати, що сарказм може піти на користь творчим особистостям, науковиця з колегами зробила дослідження, під час якого спостерігала за різними комунікативними ситуаціями учасників, де вони вдавали або сарказм, або щирі висловлювання.

За результатами, тим, хто мав виявляти насмішки у розмовах, легше було виконувати творчі завдання дослідників, ніж тим, хто був природньо щирим.

“Сарказм має потенціал стимулювати творчий потенціал кожного. Очевидно, що креативні від природи особистості частіше висловлюються насмішкувато”, – додала Джіно.