Грудне вигодовування щорічно могло б врятувати 800 тисяч дітей від смерті

23 Листопада 2017 10:00

deti.mail.ru

До такого висновку дійшли вчені, провівши дослідження впливу грудного вигодовування на здоров’я малюків та їхніх мам.

Вчені з Федерального Університету Пелотасу (Бразилія) проаналізували дані 28 досліджень грудного вигодовування. Ці результати опубліковані у впливовому науковому журналі The Lancet.

Як пише The Guardian, описуючи це дослідження, вчені з’ясували, що грудне вигодовування також уберегло б щорічно 20 000 жінок від раку грудей.

А ще воно б позитивно вплинуло на розвиток інтелекту малюка, збільшивши його тривалість життя, зменшивши шанси захворіти діабетом чи ожирінням.

Як зазначив керівник дослідження Цезар Віктора, “зараз досить популярна помилкова думка, що грудне молоко можна замінити штучними продуктами без шкоди для здоров’я”.

“Але рішення не годувати груддю має довготермінові негативні наслідки для здоров’я, харчування та розвиток дитини, а також на здоров’я жінки”, – пояснив вчений.

При цьому науковці наголошують, що проблема грудного вигодовування – не лише відповідальність жінок.

“На здатність мами годувати груддю дуже впливає середовище, у якому вона живе.

Тому це відповідальність урядів та суспільства – підтримати жінок у цьому всілякими програмами”, – каже експерт ВООЗ Нігел Роллінз.

Недавнє дослідження Університету Брунелю показало, що жінкам варто годувати дитину до 18-місячного віку. Водночас ВООЗ радить робити ще до дворічного віку.

Українська правда. Життя