Велосипедистів у Києві стало на 27% менше – дослідження

30 Жовтня 2017 15:39

wikimedia.org

Асоціація велосипедистів Києва підрахувала, що кількість велосипедистів у Києві зменшилась на 27%.

Такими є результати осіннього підрахунку, здійсненого організацією.

Кількість та динаміка

Восени 2017 року на основних перехрестях Києва АВК нарахувала 1821 велосипедистів у будній день та 2012 у вихідний день.

Рік тому, восени 2016 року за 2 години на основний перехрестях ми нарахували 2437 велосипедистів у будній день та 2194 – у вихідний.

Отже, констатуємо певне спадання кількості щоденних велосипедистів у Києві на 27%, порівняно із вереснем 2016 року.

В той же час кількість велосипедистів у вихідний день теж зменшилася, проте не так суттєво: на 6%.

“Таке зменшення кількості користувачів велосипеда в місті можна пояснити тим, що протягом 2017 року не було прокладено жодного кілометра велошляхів та не покращено наявну інфраструктуру.

Також варто враховувати, що осінь 2017 року виявилася значно холоднішою за минулорічну осінь.

Нагадаємо, наші підрахунки 2016 року показали, що велосипедний маршрут між центром Києва та житловим масивом Троєщина додав 50% користувачів велотранспорту лише на одній цій ділянці.

Якщо не продовжити розбудовувати веломережу, Київ ризикує втратити можливість стати безпечним, зручним і привабливим містом для жителів і туристів”, – заявили в Асоціації велосипедистів Києва.

Баланс між будніми та вихідними теж змінився: цього року восени було зафіксовано на 10% більше велосипедистів та велосипедисток, які користувалися велосипедом у вихідний день (ймовірно, із рекреаційною метою), ніж тих, хто користувалися велосипедом у будні дні (ймовірно, із метою добирання на роботу чи навчання – ком’ютингу).

У цієї тенденції є великий потенціал, адже люди, котрі користуються велосипедом на вихідних з великою ймовірністю почнуть користуватися ним і в інші дні, тобто, вони – потенційні щоденні ком’ютери.

Гендерний розподіл

Восени у будній день на точках підрахунку було помічено 10% жінок та 90% чоловіків, у вихідний день жінок стало традиційно більше – 15% серед усіх користувачів велосипеда.

Порівняно із осіннім підрахунком минулого, 2016 року, жінок на велосипеді стало менше, адже тоді у будній день за 2 вечірні години ми спостерігали 12%, а у вихідний – аж 20%.

Восени 2017 року найбільше жінок було помічено на перехресті Сабурова/Бальзака – за 2 вечірні години буднього дня там проїхали 23 жінки.

У вихідний день статистика трохи краща
Рух по тротуарах

Підрахунок дав змогу виявити, що у вересні 2017 року 37% велосипедистів рухалися по дорозі, а 63% – по тротуару у будній день.

У вихідний день пропорція дещо змінюється: 38% їдуть по дорозі та 62% по тротуару.

Тенденція дисбалансу між тими велосипедистами, які рухають по дорозі та по тротуару, продовжується майже на рівні 2016 року і становить приблизно 40% на 60%.

Лише менше половини велосипедистів у Києві рухаються по дорозі, адже не всі з них почуваються впевнено та безпечно на дорогах Києва, де рідко передбачено умови для руху велосипедом.

Найінтенсивніший рух по тротуару зафіксовано на перехресті Сабурова/Бальзака та на Московському мості, де у будній та вихідні дні за дві вечірні/денні години на пішохідній частині проїжджає близько 200 велосипедистів та велосипедисток.

Шоломи та одяг

Восени 2017 року в шоломах їздив приблизно кожен 4 велосипедист: 25% у вихідні дні та 26% у будні дні.

Найбільшу кількість велосипедистів у шоломах зафіксовано на Пішохідному мості, на Московському мості та на Європейській площі.

Порівняно з осінню 2016 року частка велосипедистів у шоломах дещо зросла: у будній день з 23% до 25%, у вихідний день з 23% до 26%.

Більшість київських велосипедистів їздять на гірських велосипедах (МТБ). За спостереженнями волонтерів, 50/50 їдуть у спортивній формі та звичайному зручному одязі “кежуал”, шоломи частіше за все мають велосипедисти, які одягнені саме у спортивну форму.

Найпопулярніші напрямки

У будній та вихідний дні підрахунку найпопулярнішими точками були Московський міст та Пішохідний міст, та перетин вулиць Драйзера і Сабурова із вулицею Бальзака.

Найменше велосипедистів проїжджало на площі Слави, на перетині вулиць Кирилівської та Юрківської, Саксаганського та Льва Толстого.

Підрахунок проводився 30 волонтерами на 20 перехрестях. Дні для моніторингу обиралися у вересні з гарною погодою. Загалом погода в будній та вихідний дні підрахунку була приблизно однаковою: хмарно із проясненнями і без опадів. Температура коливалась від +15 °С до +20 °С.