На Київщині ціле місто залишилося без опалення

27 Жовтня 2017 14:30

112 Україна

25 тисяч людей, які живуть у Славутичі, а це переважно працівники Чорнобильської АЕС, ліквідатори аварії, енергетики, замерзають у власних оселях. Опалювальний сезон так і не розпочався, адже газ місту відрізали.

У Славутичі – вже заморозки, тож ситуація стає критичною. Як борються з холодом місцеві – дізнавалася Магда Кривовяз.

Ось так – у светри, теплі жилетки та валянки жителі Славутича одягаються вдома. Вдень температура в будинках – не вище п’ятнадцяти градусів. А вночі – й того менше.

“Спишь под двумя одеялами, утром на окнах все течет – перепад температуры, все окна плавают, все подоконники мокрые, мало того, что холодно – очень влажно”, – каже жителька міста Славутич Ольга Решетник.

І хоч офіційно сезон опалення почався ще минулого тижня, в усьому місті не знайдеться теплої батареї. Десятого жовтня працівники “Київоблгазу” приїхали до місцевої котельні й відрізали місто від газопостачання.

У мерії пояснюють: усе через заборгованість перед “Нафтогазом”. Вирішити це питання тут намагалися цілий рік. І навіть зареєструвалися в Реєстрі реструктуризації боргів, каже заступник мера.

“Є наказ Мінрегіон про включення нас в реєстр по реструктуризації і згідним з чином законодавством, якщо ми попадаємо в цей реєстр, немає такого права обмежувати нас в поставці газу. Згідно з законом, постачання організації забов’язане мінімум 18 градусів у житлових приміщеннях”, – наголошує заступник міського голови Славутича Михайло Шинкаренко.

У “Нафтогазі” кажуть: у міста заборгованість – близько 90 мільйонів гривень. І поки комунальне підприємство не сплатить хоча б частину – газу не буде.

“Згідно з проведеним “Нафтогазом” аналізом заборгованості та розрахунків за використаний природний газ, комунальне підприємство міста Славутич має здійснити оплату в розмірі не меншому 14,8 (чотирнадцять цілих вісім десятих) мільйонів гривень”.

Такі дії “Нафтогазу” керівники міста називають шантажем. А заборгованість, кажуть, почала з’являтися ще з часів закриття ЧАЕС – у 2000 році. Тоді держава пообіцяла підтримку соціальної інфраструктури і виділила на це гроші з бюджету.

“За ці роки що минули ця дотація не збільшилася, як вона була на початку 10 мільйонів і так вона і зараз 10 мільйонів гривень. Інша проблема – це різниця в тарифах, з нарахуванням до 16- 17 років порядку 47 мільйонів різниця в тарифах”, – каже заступник міського голови місто Славутича Михайло Шинкаренко.

Наразі опалення є лише в дитячих садочках, лікарнях та школах. Зголосилася допомогти місту приватна котельня.

“Температура 22 градуси. Ми приходимо, відігріваємось, а потім йдем додому і замерзаємо”, – каже вихователь-методист дошкільного навчального закладу №1 Оксана Топчій.

Тож удень діти гріються, а потім – повертаються у холодні будинки. І влада, і жителі побоюються: якщо тепла не буде – уся система опалення може вийти з ладу.

“У нас там под крышей проходят трубы, если они замерзнут, мы вообще не знаем когда увидим это отопление. Боюсь подумать что может быть еще холоднее”, – каже жителька міста Славутич Ольга Решетник.

Тим часом у Славутичі – вже заморозки. І часу на вирішення проблеми – дедалі менше. Місцева влада вже звернулася до всіх можливих інстанцій, і сьогодні скликає термінову позачергову сесію. А якщо газ не подадуть, у місті планують запровадити надзвичайний стан.