Учена-математик з України здобула премію $10 тисяч від університету Індії

6 Жовтня 2017 09:22

Pixabay

Українська вчена-математик Марина В’язовська, яка працює у Швейцарському федеральному технологічному інституті, здобула премію SASTRA Ramanujan Prize-2017.

Про це повідомило видання The New Indian Express.

В’язовську нагородять за пропозиції щодо вирішення задач у 8-вимірному просторі. Марина також застосовувала підхід до вирішення задач у 24-вимірному просторі у співавторстві з іншими науковцями.

Відзнака також присуджена за PhD –роботу науковиці, написану й захищену в Університеті Бонна у 2013 році.

Оргкомітет пояснив присудження премії В’язовській тим, що її розробки матимуть серйозний вплив у майбутньому на дискретну геометрію, аналітичну теорію чисел та гармонійний аналіз.

SASTRA Ramanujan Prize заснували 2005 року і щорічно присуджують за внесок математиків у галузі, якими цікавився науковець з Індії Срініваса Рамануджан.

Премію присуджують фахівцям до 32 років, мотивуючи це тим, що Рамануджан зміг представити свої розробки до цього віку.

Відзнаку вручатимуть 21-22 грудня 2017 року на Міжнародній конференції з теорії чисел в університеті SASTRA в Кумбаконамі, рідному місті Рамануджана.

Грошовий номінал відзнаки становить 10 тисяч доларів.

Як відомо, у січні 2017 року Марина отримала Премію Салема.

Престижну математичну відзнаку щороку присуджують молодим математикамза дослідження, пов’язані з розробками відомого французького математика Рафаеля Салема.

Комісія нагородила премією Марину В’язовську за її відкриття світового рівня – щодо найщільнішого пакування куль у 8 та 24-вимірних просторах з використанням методів модульних форм.

Марина В’язовська закінчила Київський природничо-науковий ліцеї № 145 та механіко-математичний факультет Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

2010-го захистила кандидатську дисертацію в Інституті математики НАН України на тему “Нерівності для поліномів і раціональних функцій та квадратурні формули на сфері”.

2013 року Марина В’язовська здобула ступінь доктора природничих наук у Боннському університеті, захистивши дисертацію “Модулярні функції та особливі цикли”.