Як виростити впевнену в собі доньку: 5 порад татусям

3 Жовтня 2017 14:06

Senfil.net

Опитування показують: 80% сучасних дівчаток встигають спробувати на собі якусь дієту ще до 10 років. І надзвичайно важливу роль у тому, як донька сприймає себе та своє тіло, відіграє батько.

Як допомогти своїй дитині та закласти правильний фундамент для формування її самооцінки – кілька порад для батьків мають експерти.

Про це пише The Independent із посиланням на Common Sense Media.

Як констатують дослідники, 87% жіночих персонажів дитячих передач, ситкомів та мультфільмів мають вагу, нижчу за норму (чи багато ви знаєте пухкеньких диснеївських принцес?). А персонажі з надлишковою вагою частіше бувають непривабливими та позбавленими друзів. Недивно, що при цьому в дітей – особливо в дівчаток – із дуже раннього віку виникають проблеми зі сприйняттям свого тіла.

“Зв’язок між батьком та донькою є одним із найважливіших, він визначатиме, як молода жінка дивитиметься на чоловіків, і якими будуть її стосунки решту її життя. Якщо вона відчуває, що батько повністю приймає її фізичну форму, що вона є досить хорошою “така, як вона є”, це матиме лише позитивний вплив на те, як вона себе сприйматиме в фізичному сенсі”, – зазначила психотерапевт Еммі Бруннер.

1
Зосереджуйтеся на здобутках, не лише на естетиці

“Хваліть свою доньку за те, ким вона є, а не за те, як виглядає”, – радить Бруннер.

Усі люблять компліменти, але коли йдеться про дівчаток, треба ретельно зважувати те, що ви кажете, адже важко спрогнозувати, як вплине на доньку той чи інший ваш коментар.

2
Звертайте увагу на прояви сексизму в медіа

Коли ви бачите щось таке, що, на вашу думку, експлуатує чи знецінює жінку, дайте доньці знати, що це – неправильно, що ви не згодні з цим.

До слова, мамам теж не завадить під час спілкування з синами розвіювати сексистські стереотипи щодо чоловіків (наприклад, класичне “хлопчики не плачуть”).

3
Робіть пріоритетом психологічне благополуччя

“Наголошуйте на важливості піклування про своє тіло, а не на фізичній досконалості. Піклування про себе заради здоров’я та психологічного благополуччя набагато важливіше за наслідування будь-якого фізичного ідеалу”, – підкреслює психотерапевт.

4
Не сидіть на дієтах самі

Демонстрація батьком або матір’ю невпевненості у власному тілі є шкідливою як для дочок, так і для синів. Будь-яка допитлива дитина в такій ситуації почне задаватися питаннями щодо власної естетичної цінності.

5
Не обговорюйте свої фізичні недосконалості

“Будьте таким взірцем, який би ви хотіли, щоби бачила ваша дитина. Лише те, що ви – батько, не означає, що ви не можете подавати приклад того, що означає позитивно ставитися до власного тіла”, – каже Бруннер.

Нагадаємо, якщо маєте вдома підлітка, з яким непросто, психологи радять не гніватися, адже відповідь негативом на негатив лише погіршує ситуацію.