Невідомі висипали купу небезпечних відходів на Київщині

8 Серпня 2017 11:43

tsn.ua

У Ставищанському районі Київської області активісти знайшли купу небезпечних відходів просто неба, передає УНН з посиланням на повідомлення у Facebook голови правління Асоціації підприємств у сфері поводження з небезпечними відходами Кирила Косоурова.
“Чергова небезпечна знахідка наших активістів. Цього разу це #ЕКОфронт Київщини. Купа азбест вмістких відходів висипана просто на узбіччі сільської дороги у Ставищанському районі”, – написав він.
Активісти залишили інформацію про небезпечну знахідку на сайті інтерактивної мапи сміттєзвалищ. Втім, зважаючи на неефективність ресурсу, не надто очікують на оперативну реакцію з боку чиновників.
“Повідомили на еко мапу міністерства, хоч ми й бачимо з досвіду попередніх наших повідомлень, що вона не дієва (жодне з наших звернень не реалізоване). Але залишитися осторонь цієї проблеми ми не наважилися”, – додав він.
Як раніше повідомляв УНН, плачевну ситуацію в сфері небезпечних відходів експерти пояснюють безконтрольністю і безвідповідальністю. Ліцензії на роботу з отрутохімікатами отримують підприємства без належних ресурсів і технологій. Вони беруть гроші за нібито утилізацію небезпечних відходів, проте не маючи матеріально-технічної бази, викидають їх де-небудь.
Перевірити підприємства практично неможливо — в країні діє мораторій на перевірки бізнесу. Саме тому утилізацію небезпечних відходів в Україні називають “паперовою” або віртуальною. Після такої “утилізації” небезпечні відходи опиняються на стихійних звалищах біля річок, лісів і житлових будинків.