Ціль в житті покращує ваш сон – вчені

17 Липня 2017 17:47

deti.mail.ru

Якість сну пов’язана з усім: від дієти та тренувань до використання електронного екрану.

Нове дослідження показує, що є ще один показник, від якого залежить наш сон.

Виявляється, що люди, котрі мають чітку мету в житті, краще сплять, пише TIME.

Вчені вважають, що культивування почуття мети може бути доброю стратегією для покращення сну.

У дослідженні взяли участь люди від 60 років, однак автори кажуть, що результати їхньої роботи можна застосовувати і молодшим віковим групам.

“Одне з пояснень нашої роботи: люди з високою метою в житті схильні до кращого загального психологічного і фізичного здоров’я”, – стверджують науковці.

Друге пояснення: люди з вищою метою більш схильні до здорової поведінки: фізичних вправ, регулярних відвідин лікаря і хобі, які допомагають розслабитись.

Вчені з Північно-західного університету та Медичного центру університету Раша визначають відчуття мети як “мати прагнення на цілі на майбутнє і відчуття, що життєвий досвід має значення”.

За їхніми словами, воно пов’язане з багатьма наслідками для здоров’я, такими як зменшення ризику інсульту чи інвалідності та впливає на довголіття. А також покращує сон.

У дослідженні взяли участь 823 людини. Середній вік – 79.

Вчені опитали їх щодо якості їхнього сну.

Запитали, яка ймовірність того, що учасники дослідження страждають від таких станів, як апное уві сні чи синдрому втомлених ніг.

Апное усі сні впливає на дихання і рівень кисню під час сну, а синдром втомлених ніг характеризується відчуттями в ногах і наполегливим бажанням рухати ними для того, щоб полегшити цей стан, він особливо відчутний вночі.

Учасники також відповідали на запитання, які визначали їхнє психологічне самопочуття і те, чи вони мають ціль у житті.

Наприклад, вони оцінювали за рейтингом твердження на кшталт: “Я почуваюсь добре, коли думаю, що зробив у минулому і що зроблю у майбутньому” і “Деякі люди безцільно блукають по житті, але я не один із них”.

Ті, хто вище оцінив питання, які стосувалися мети у житті, на 63% менше ризикували отримати апное уві сні і на 52% – синдром втомлених ніг порівняно з тими, хто оцінив твердження про ціль нижче.

Вони також мали кращу якість сну на початку дослідження і показали його покращення впродовж року.

Ці результати можуть бути особливо важливими для старших людей, кажуть вчені.

Оскільки з віком збільшується ризик безсоння та інших проблем зі сном.

Лікарі вважають, що краще лікувати ці недуги без медикаментів. Можливо, це дослідження зможе допомогти таким людям.

Науковці стверджують, що наступним кроком у цьому дослідженні має стати точне вивчення того, як люди можуть знайти або покращити свою мету в житті. Можливо, через терапію на основі уваги.