На Київщині виявлено спалах африканськох чуми свиней

15 Червня 2017 13:52

http://www.unn.com.ua

В Київській області в особистому підсобному господарстві громадянки, яка мешкає в с. Лебедин (Бориспільський район), було зареєстровано захворювання та загибель 14 голів свиней. Про це повідомляє Держпродспоживслужба, передає УНН.
“При дослідженні відібраних проб біоматеріалу в Державному науково-дослідному інституті з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи (м. Київ) 10.06.2017 встановлено діагноз ― африканська чума свиней (АЧС).
В осередку захворювання вживаються заходи з локалізації та недопущення поширення збудника АЧС”, — йдеться у повідомленні.
Нагадаємо, як повідомляв УНН, у зоні ризику виникнення АЧС перебуває щонайменше 3 млн свиней.
Експерти при цьому прогнозують, що в поточному році африканська чума не покине і може завдати держбюджету країни більше 1,5 млрд грн збитків.
Політики ж вважають, що профільні відомства, покликані боротися з чумою, залишили фермерів з проблемою і її катастрофічними наслідками наодинці.
Зокрема, за словами народного депутата С.Тригубенка, ринок свинини б’є на сполох вже більше року, і Держпродспоживслужбі, як мінімум, слід було б виконувати свої обов’язки.
Додамо, що від імпорту української свинини вже відмовилися Молдова, Румунія і Вірменія.