Амфори, прикраси та інші оригінальні експонати Вишгородського посаду показали у Києві

15 Червня 2017 09:54

stejka.com

У столичному музеї історії України відкрилася виставка, на якій вперше представлено знахідки археологічних досліджень Вишгорода, передає кореспондент УНН.
На виставці можна побачити близько 150 оригінальних експонатів, які знайшли на території гончарного посаду Вишгорода кін. ХХ – поч. ХІІ ст. Основна колекція нараховує приблизно 5 тис. експонатів.
З 2012 року було досліджено більше ніж пів гектару площі вишгородського посаду. На цій площі було знайдено низку житлових, господарських та виробничих споруд. Крім керамічних виробів на території розкопок було виявлено численні знахідки предметів імпорту (візантійські амфори та прикраси, деталі ремінної гарнітури дунайського, поволзького, скандинавського та угорського походження) та гончарні знахідки, які безпосередньо пов’язані з Київською адміністрацією.
Після офіційної частини відкриття виставки дослідник археологічного інституту та один з кураторів розкопок Дмитро Бібік провів екскурсію для всіх бажаючих.
Розкопаними Вишгороду та вишгородського посаду ось уже 5 років займається експедиція під керівництвом Всеволода Івакіна та Дмитра Бібіка. Це спільний проект Інституту археології України, Вишгородського історико-культурного заповідника та Вишгородської міської ради.
Розкопки останніх років були зосереджені на території гончарного посаду, який займав територію на південь та південний захід від Вишгородського городища. Він займав площу 19,5 гектарів, що вдвічі перебільшує іншу територію міста. За результатами дослідження було виявлено, що Вишгород був найбільшим гончарним осередком Східної Європи.
За словами вченого Дмитра Бібіка повідомляє, що Вишгороцький посад виник як осередок гончарів, який забезпечував увесь Київ гончарними виробами.