На Київщині масово грабують храми

26 Травня 2017 13:47

unian.ua

На Київщині масово грабують храми. Полюють на великі пожертви під час церковних свят та не гребують і священним начинням. За Великодні свята лише у Баришівському районі злодії 7 разів вчиняли крадіжки зі зломом та проникненням у храми.

Вікно і скляні двері крадії розбили кухонним молотком, який із іншим приладдям потім забули у церкві. Від їхніх поранень у церкві знайшли сліди крові. У результаті вкрадено кілька сотень розмінних грошей з крамнички, де продають свічки. Збитків же – на тисячі.

Цей храм у районному центрі – не єдиний, куди вдиралися злочинці. За великодній період свят, каже благочинний Баришівського округу у районі грабунки траплялися один за одним. Востаннє таке пам’ятають у 2001. Тоді справу масових пограбувань розкрили швидко.

“За повідомленням слідчих, ті які робили, які розкрили, вони розповідали, що вони мали збут і виходили на якихось таких людей, які продавали у Швецію. Особливо я знаю, що наш пристольний хрест із нашої церкви за пристойну суму там продали”, – каже благочинний церков Баришівського округу Протоієрей Любомир Біляк.

“Це не той радянський час, коли його було мало, був на його дефіцит і міг хтось купить, а зараз он всі магазини, море забитих магазинів товарами”, – каже протоієрей Василій Степанчук, настоятель храму Святого Великомученика Пантелеймона смт Баришівка.

Священик Василій служить у старому вагоні потяга. Його разом із жителями мікрорайону самотужки переобладнали, бо давно хотіли побудувати церкву. За півроку сюди грабіжники навідувалися двічі. Восени і в ніч після Великодня. Не знайшовши грошей, викрали Євангеліє та почастувалися продуктами з панахид.

“Взяли банку консерви, вони собі її відкрили, взяли вино жертвенніка відкрили собі і чашечки там стоять, що на запивку паламарі дають, вони собі його розклали там на столі, поналивали”, – розповідає протоієрей Василій Степанчук, настоятель храму Святого Великомученика Пантелеймона смт Баришівка.

Пані Антоніна ледь стримує сльози. У їхньому храмі вкрали чуже!

“Одна бабуся їй вже майже 90 років, ну нема їй де діть, вона вже років 5 положила нам ці гроші, вони в нас тут і лежали, тоді один хлопчина, батюшка в нього духовнік, свої гроші складає, він сирота і він теж тримає”, – каже староста церкви Різдва Божої Матері села Волошинівка Антоніна Соболь.

Щоб повернути гроші, які зберігали парафіяни, кажуть, збирати доведеться дуже довго. У поліції пояснюють: такі масові пограбування храмів стаються регулярно у різних областях. Це видно і зі зведень новин. Щоправда, за останній рік статистика зростає.

“Це крадіжка з проникненням і ми проводимо розслідування, принаймні ми вже розуміємо хто це може зробити і в нас є підозрювана особа, ми її поки що не затримали, встановлюємо місце перебування, вона – ця особа пересувається”, – розповідає речник поліції у Київській області Микола Жукович.

Настоятелям храмів радять подбати про захист будівель, адже старі церкви, без охорони та сигналізації, привертають увагу крадіїв.