В Україні зростає захворюваність на кір

24 Травня 2017 10:17

http://visnik-press.com.ua

Про це повідомляє МОЗ, пояснюючи, що причинами є низьке охоплення профілактичними щепленнями дітей та циклічність цього захворювання.

У 2016 році вакцинацію отримали 45,5% дітей, ревакцинацію – 30,2%.

Захворюваність на кір в Україні характеризується періодичною циклічністю.

“Складна епідемічна ситуація щодо захворюваності на кір склалась внаслідок накопичення значного не вакцинованого прошарку серед населення. Нині спостерігається зростання хвороби у порівнянні із минулим роком більше ніж у 20 разів, – зазначає заступниця міністра охорони здоров’я Оксана Сивак.

За перші 4 місяці поточного року було зареєстровано 172 випадки захворюваності на кір. За аналогічний період минулого року зареєстровано 8 випадків”.

Аналіз випадків захворювання вияв, що з 172 хворих 61 людина не отримала жодного щеплення проти кору, ще у 16 відсутні дані про щеплення, що також розцінюється як не щеплений контингент.

Повністю щеплені відповідно до календаря лише 37 осіб, ще 58 – мають одне щеплення.

За оперативною інформацією з регіонів, вже у травні спостерігається підвищення захворюваності на кір в Одеській та Івано-франківській областях.

З початку року станом на 22 травня у Одеській області зафіксовано 114 підозри кору, з них 83 випадки отримали лабораторне підтвердження.

Хоч за чотири перші місяці нинішнього року показник складав 8 випадків, і за аналогічний період минулого року захворюваність на кір не реєструвалась.

У Івано-Франківській області зареєстровано 7 спалахів захворюваності на кір. З початку року зафіксовано 279 звернень з підозрою на кір, 140 з них вже отримали лабораторне підтвердження.

У МОЗ пояснюють, що кір можна визначити за симптомами: підвищена температура, особливий висип (макуло-папульозний), кашель, нежить, кон’юнктивіт.