Усі ми знаємо це приємне відчуття, яке залишає по собі з’їдена цукерка чи шматок шоколаду.
Однак ми не здогадуємось, що цукор, який потрапляє до нашого організму, впливає на апетит і навіть мозок.
8 речей, які стаються з нашим тілом через цей продукт, зібрав TIME.
1
Страждає ваш мозок
Фруктоза – цукор, що трапляється у фруктах і є компонентом, що містить глюкозу, кукурудзяний сироп з високим вмістом фруктози та столовий цукор – активізує центр винагородження мозку. Але з часом харчування з високим вмістом глюкози може призвести до того, що вам буде важче вчитися і запам’ятовувати, припускає дослідження, проведене на тваринах.
2
Ви хочете їсти ще
Цукор може впливати на відчуття ситості, кажуть вчені. Тому можливо, що навіть зайве печиво не втамує вашого голоду.
3
Шкіра швидше старіє
Надлишок цукру може перешкоджати відновленню колагену, який допомагає шкірі виглядати пружною. Довге вживання ласощів призводить до втрати еластичності шкіри та передчасних зморшок. Краще побалуйте себе фруктами.
4
Надлишок цукру перетворюється в жир
Зупиніться на хвильку перед тим, як всипати додатковий пакетик цукру до своєї кави. Печінка має вроджену здатність перетворювати цукор в енергію, але до певної межі. Те, що залишається, стає жиром, сприяючи ожирінню, другому типу діабету та серцево-судинним захворюванням.
5
Ваші клітини платять за цукор величезну ціну
Цукор пришвидшує звичайний процес окислення клітин. Як результат, протеїни, тканини та органи можуть пошкодитись, і зросте ризик пов’язаних з серцем хвороб, включаючи захворювання печінки, ниркову недостатність і катаракту.
6
Ви потрапляєте на гачок
Вживання цукру веде до вивільнення допаміну – нейропередавача, що змушує нас хотіти ще. Оскільки рецептори нейронів надто стимулюються, ви потребуєте більшої дози допаміну, щоб отримати такий же заряд, як до цього.
7
Заїдання стресу породжує стрес
Цукерки можуть знизити рівень стресового гормону кортизол на найближчий час, показує дослідження. Але продовжите в тому ж дусі – збільшите ризик інсулінорезистентності. Тоді клітини організму менше реагують на інсулін. А це призводить до стресу тіла зсередини. Краще боріться зі стресом фізичними вправами. Так ви добре почуватиметесь і знизите рівень кортизолу.
8
Енергія підстрибує, а потім різко падає
Очищені вуглеводи, які є у хлібі та пасті, наприклад, швидко викидають глюкозу в кров. Тож ми можете почуватись дуже енергійно – недовго. Цей скачок бадьорості може зробити вас більш млявим пізніше. А ось збагачені білком перекуси – грецький йогурт зі свіжими ягодами, чи свіжі овочі з хумусом – допоможуть стабілізувати рівень цукру в крові і протримають вас “у сідлі” довше.