Кількість курців серед молоді зменшилася на 28% – дослідження

21 Березня 2017 08:52

jovannig/Depositphotos

Фахівці зафіксували зниження поширеності куріння серед молодих людей 18-30 років на 28%.

У 2017 році поширеність куріння в Україні серед дорослих становила 23,7% – наводить статистику Київський міжнародний інститут соціології.

До того ж, частка щоденних курців, які протягом останнього року курили електронні цигарки, становить 5,6% серед чоловіків та 3,9% серед жінок, а кальян – 7,7% серед чоловіків і 6,8% серед жінок.

“Важливо зауважити, що користування кальяном та е-сигаретами є більш поширеним саме серед молодшої вікової групи. Про куріння кальяну протягом останніх 12 місяців повідомили 14,4% молодих (30 років або молодше) курців порівняно з 6,3% старших курців; про електронні сигарети повідомили відповідно 14,1% молодших та 5,1% старших курців. Новомодні пристрої для куріння є загрозою для охорони здоров’я, адже вони провокують молодь починати курити”, – зазначила Тетяна Андреєва, кандидатка медичних наук, експертка з охорони громадського здоров’я.

Цигарки із ароматизаторами протягом 2016 року споживали 10,6% чоловіків-курців і 20,2% жінок-курців. Окрім того, досвід куріння ароматизованих цигарок має 76% жінок-курців, молодших 30 років.

“Лише 9% українок курять. Відтак саме у жіночій аудиторії тютюнова індустрія вбачає потенціал залучення нових клієнтів. Для цього створюють ароматизовані сигарети, яскраві пачки, щоб замаскувати смертельну небезпеку куріння. Тому законопроект №2820 про заборону продажу сигарет із ароматичними добавками в Україні допоможе захистити, в першу чергу, молодих жінок від тютюнової залежності”, – наголосила народна депутатка Наталія Веселова.

Під час дослідження у його учасників також запитали про їхнє ставлення до законодавчої ініціативи заборонити розміщення сигарет у вітринах. Результати показали, що 68% опитаних підтримують таку заборону.