Світлиця мистецтв у Вишгороді

28 Лютого 2017 15:46

stejka.com

Художня праця — вільна творча діяльність, красива і корисна. А коли людина щось робить власноруч, її життя наповнене позитивними емоціями. Листівка для мами, фоторамка для тата, вишита картина для бабусі — це художня продукція вихованців студії декоративного мистецтва «Орнамент» районного Центру творчості «Дивосвіт».
Гуртки вжитково-декоративного мистецтва нині популярні у дорослих, а ще більше в дітей. Досліджуючи властивості різних матеріалів (папір, тканину, солоне тісто, легкий металевій дріт, каміння, бісер, пінопласт, скло тощо), дитина вчиться перероблювати, видозмінювати, експериментувати та застосовувати різні предмети у побуті. І кожна поробка — унікальна, значима та пам’ятна.
Керівник студії «Орнамент» Ірина Маричева прийшла у Вишгородський районний центр художньої творчості дітей юнацтва та молоді (ВРЦХТДЮМ) «Дивосвіт» практично на початку його заснування. Директор центру Олена Андріяш побачила її вишиті картини на одній із виставок і запросила працювати з дітьми. А Ірина Іванівна мріяла стати педагогом, тому з радістю погодилася.
Спершу проводила заняття у вільних класах гімназії «Інтелект», а коли звільнилося маленьке підсобне приміщення — зробила його своєю майстернею. Зараз це світла й затишна світлиця мистецтв, наповнена прегарними художніми витворами і галасливими дітлахами, які летять сюди стрімголов робити красиве і корисне своїми руками.
І їм тут дуже подобається, бо вони знайомляться з найдавнішими та сучасними художніми техніками і технологіями. Плетіння, малювання, вишивання, моделювання, зв’язування, нанизування, приклеювання; дизайн, декупаж, виготовлення виробів із природних матеріалів (зерна кави, макарони) та вторинної сировини (дріт, пластик, пінопласт, порожні пляшки, старий посуд, корок).
У студійців розвивається не лише творча уява, а дрібна моторика, що впливає на розвиток людини. Вони набувають навиків використання різних інструментів і пристосувань — таких, як нитки, голки, ножиці, пензлики, палички, олівці, плоскогубці, фарби, клей та багато інших.
Уся світлиця у дитячих виробах. Вони усюди — на стінах, полицях, ними забиті всі шафи й тумбочки і навіть підвіконня. Здебільшого це картини, вишиті хрестом, стрічкою, об’ємним бісером; квіти з паперу та тканин; декупаж; прикраси — обручі, сережки, каблучки, листівки. В шафах причаїлися подарунки для мам і бабусь, сестричок і подружок. В кінці тижня діти заберуть їх по своїх домівках і даруватимуть родичам і знайомим.
А восьмирічні брат і сестра Сергій та Марійка Рогульські не втрималися і вже наперед подарували мамі Тетяні власноруч вишиті стрічками сумочки і зроблені з паперу букети квітів. Мати дуже задоволена тим, що її дітям подобається займатися в студії «Орнамент». Для них це найкращі уроки, а Ірина Іванівна — найкраща вчителька. Домівка родини Рогульських прикрашена картинами і квітами, зробленими Марійкою та Сергієм.
Ірина Маричева знаходиться в постійному творчому пошукові. Змінюються смаки і техніки, з’являються нові види оздоблювання, нові матеріали. Треба йти в ногу із часом, не забуваючи самій вчитися, освоювати методику виховування у дітей інтересу до художньої ручної праці, розвивати в них почуття пропорції, гармонії кольору, почуття композиції та найголовніше — художній смак. І наш світ від краси стане добрішим і мирним. Так і буде!

Ольга БРИЛЬ, школа журналістики ЦТ «Дивосвіт»
ФОТО — Анастасія НЕПОКРИТОВА, спеціально для «Вишгорода»