Народні гуляння, приурочені до свята Масниці на Білоцерківщині

23 Лютого 2017 13:51

http://www.unn.com.ua

Цієї неділі в парку культури та відпочинку ім.Т.Шевченка відбулися народні гуляння, приурочені до свята Масниці чи Колодія.

Колодій (Масниця, Сиропуст, Сиропусний тиждень, Сирна неділя) — тиждень перед початком Великого посту, який не має визначеної дати, бо залежить від дати Великодня кожного року. Після зимових м’ясниць перед Великим постом набирало сили обмеження скоромних страв. За звичаєм, цього тижня вже відмовлялися від м’ясної їжі, проте наставало справжнє свято молочних продуктів, що й дало назву цим дням. Не їли ні м’яса, ні сала, ні навіть жирів тваринного походження, лише яйця, без яких не обходилося тісто для випічки, млинців і вареників. За національними традиціями у цей час усі ласували варениками та млинцями, а ще влаштовували гамірні свята. Так намагалися привабити весну та розбудити її від зимового сну.

Свято супроводжувалося обрядовими піснями, які майстерно виконали творчі колективи Білоцерківського району з сіл Томилівка, Блощенці, Фурси, Потіївка, Вільна Тарасівка, Шкарівка, Яблунівка, Сухоліси, Чепеліївка, Острійки. Майстрині з села Чупира презентували свої творчі доробки. Особливого колориту додали ведучі свята Валентина Галінська та Оксана Кирута. А вже в п’ятницю, 24 лютого, свято Колодія відбудеться в місті Узин.

Джерело: http://koda.gov.ua