У «Стежини» – іменини

17 Лютого 2017 17:52

Цьогоріч у ансамблю «Стежина», що працює при Димерському Будинку культури (БК), перший ювілей – п’ять років! Але за цей невеликий проміжок часу колектив записав чимало нових пісень, надзвичайно виріс професійно, радує своїми виступами і земляків, і мешканців усього району, незмінний учасник усіх заходів БК та селища.

На святкування іменин улюбленого колективу зібралось у Будинку культури чимало односельців, прийшли привітати колеги по творчому цеху – учасники художньої самодіяльності Димерського БК, а також самодіяльний колектив «Вербиченька» Литвинівського БК під керівництвом Сергія Ступака.

І ось ведучі Ольга Хоменко та Надія Демченко оголошують вихід на сцену: Віра Рядова, Яна Склярук, Надія Ященко, Лідія Трайковська та художній керівник Олександр Мехед. Ще одна учасниця колективу – Катерина Пихтіна – через хворобу, на жаль, не змогла бути присутньою на концерті, але глядачі гаряче підтримали улюблену співачку оплесками, бажаючи швидкого одужання.

За великим рахунком, п’ять років – не такий уже й великий відрізок часу, але для ансамблю він дуже значимий – записали сотні нових пісень, виросли набагато вище професійно, подарували глядачам не один прекрасний концерт. Основний репертуар колективу – українські народні пісні. Більшість текстів глядачам, особливо людям старшого віку, – добре відомі. Але в обробці Олександра Мехеда, який створює з кожної пісні невеличку виставу,підсилюючи звуковими ефектами, вони звучать абсолютно по-новому.

Ось і цього зимового вечора було чимало таких цікавих подарунків. До речі, ансамбль «Стежина» шанують не тільки дорослі мешканці Димера та району, з радістю приходять на концерти молодь і діти. Цього вечора публіка також була найрізноманітніша – дідусі та бабусі, люди старшого віку, молодь, а дітвора ще й активно підтанцьовувала. Прийшли, щоб наснажитись гарним співом колективу, адже «Стежину» вже добре знають і полюбили їх завзято-бадьорий і одночасно лірично-щемливий репертуар.

Назву «Стежина» колектив вибрав не випадково: стежина у велике життя, стежина до рідного дому, стежина на творчій ниві. Даруючи гарні пісні й теплі слова, «Стежину» щиро вітали з черговим етапом творчості колеги по творчому цеху з Димерського Будинку культури. Директор БК Галина Дуняк зауважила: «П’ятирічний ювілей – це свято не тільки «Стежини», це свято всього творчого колективу Будинку культури. Бо ми переживаємо за виступи одне одного, допомагаємо одне одному і радіємо перемогам та успіхам. Дякую нашій «Стежині» за творчість, дякую всім глядачам, що щиро відгукуються на виступ цього талановитого колективу, дякую нашим сусідам – колективу «Вербиченьки», і сподіваюсь, що ми продовжимо наше творче єднання в любові до глядача й української пісні».

Сама ж «Вербиченька» подарувала «Стежині» віночок українських народних пісень та ікону Пресвятої Богородиці, щоб оберігала творчий дім і кожного з майстрів народного співу на творчій ниві. А господині Творчого дому – Галині Дуняк гості піднесли коровай хліба – щоби був у господі мир і добробут, щастя і радість.

Димерська селищна рада з нагоди 5-річного ювілею відзначила ансамбль «Стежина» та кожного учасника колективу Почесними грамотами – за творче горіння, неспокій, натхненну працю, за неоціненний вклад, який вони вносять у духовний та культурний розвиток селища. Подяку від імені місцевої влади отримала і Литвинівська «Вербиченька».

Від імені Вишгородського районного територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Подяку колективу аматорів вручила Галина Макаренко – «за співпрацю у реалізації соціальних і культурно-мистецьких проектів, за активну участь у творчому житті селища і району, за утвердження і розвиток традицій української народної пісні».

«Ми багато років знаємо цей колектив, вони беруть активну участь у багатьох наших заходах, – говорить директор Вишгородського терцентру Наталія Рудько. – Їх натхненна праця на творчій ниві створює землякам добрий настрій, є справжнім джерелом радості та позитиву, який у багатьох випадках допомагає долати життєві негаразди. Бажаємо колективу подальших творчих успіхів, перемог у мистецьких конкурсах. Щоб їх аматорська і одночасно високопрофесійна праця щодень збагачувала мистецьку скарбничку нашого краю, зігрівала теплом і добротою серця земляків, давала можливість насолодитися прекрасним».

Що відзначають глядачі? Що концерти «Стежини» – це завжди яскраво, емоційно. Їх виступи глибоко западають у серце і душу, що дівчата (не будемо говорити скільки кому там років) без усяких зусиль потужно і впевнено виконують надскладні «піруети» і переливи пісень, що з кожним роком їх виступи стають усе вище у професійному плані. Одним словом – таланти!

Не обійшлося цього вечора і без квітів та іменинного торта з п’ятьма свічками – як відзнака маленького досягнення і сподівань на велике майбутнє талановитого колективу, мистецтва, яке ніколи не згасає.

Галина МАКАРЕНКО
ФОТО — Олександр КОНОНЕНКО, спеціально для «Вишгорода»