Українцям загрожує підвищення цін на газ на 40%

16 Лютого 2017 17:24

wz.lviv.ua

У квітні населенню України можуть на 40% підвищити ціни на газ, якщо НАК «Нафтогаз України» не продовжать спеціальні зобов’язання з продажу газу для населення на пільгових умовах. Про це заявив головний комерційний директор держхолдингу Юрій Вітренко.

«Якщо не буде продовжено державне регулювання цін для потреб населення, так звані «спеціальні зобов’язання», то, виходячи з поточних цін на газ на європейських ринках, курсу гривні та інших чинників, можна очікувати, що ціни на газ для потреб населення зростуть на 40 %», – повідомив Вітренко у статті на сайті «Новое время».

За його словами, для продовження спецзобов’язань «Нафтогазу» і лібералізації ціни для населення України потрібно ще отримати схвалення Міжнародного валютного фонду.

«Якщо держрегулювання продовжать, з чим ще має погодитись МВФ, оскільки в меморандумі уряд обіцяв Фонду, що спеціальні зобов’язання вводилися тільки до 1 квітня, то тоді підвищення цін, можливо, вдасться відкласти до жовтня», – додав він.

Водночас Вітренко зазначив, якщо Стокгольмський арбітраж задовольнить позовні вимоги до російського «Газпрому» і держхолдинг почне імпортувати газ за ціною «хаб мінус», тоді оптову ціну для населення в порівнянні з поточною буде знижено вдвічі.

«Якщо до 1 жовтня не буде позитивного рішення в арбітражі, якщо використовувати поточні форвардні ціни на газ з постачанням взимку 16/17 року, а інші параметри залишити незмінними, то можна очікувати, що підвищення оптових цін на газ для потреб населення складе як мінімум 47%», – додав Вітренко.

Нагадаємо, Кабмін навесні 2016 року продовжив дію постанови №758 про спеціальні зобов’язання «Нафтогазу» з продажу газу для населення і теплокомуненерго на пільгових умовах.

Джерело: http://asn.in.ua/