Що нового принесе перша хвиля медичної реформи, якщо колись таки почнеться

8 Лютого 2017 17:51

http://visnik-press.com.ua

Переведення системи охорони здоров’я на страхову модель розпочнеться вже у 2017 році і триватиме три роки. Трансформація стартує з запуску сімейної медицини європейського зразка на базі існуючої первинної ланки української системи охорони здоров’я.

Заступник міністра охорони здоров’я України Павло Ковтонюк розповів, що для цього перш за все потрібен пакет документів. А саме: законодавчі зміни, пакет підзаконних актів та договір, який буде укладатися між Національною службою здоров’я та пацієнтом. Вони досі не готові – у кращому випадку їх презентують громадськості навесні, каже Ковтонюк.

«Ми запланували зробити все до весни, що стосується національного рівня, і потім буде робота в регіонах, буде низка вимог до них, які вони повинні виконати, аби з середини року перейти на нову модель», – пояснив заступник міністра.
Що стосується практичних завдань, то тут головне – вживити в нашу застарілу систему охорони здоров’я сучасні технології.

«Зокрема, нам треба буде зробити електронну охорону здоров’я. Це буде створення нового центрального органа виконавчої влади – Національної служби здоров’я, яка буде замовляти послуги, укладати договори і сплачувати за кожного конкретного пацієнта. Буде надання автономії медичним закладам, яка необхідна для того, щоб укладати з ними договори на послуги», – зазначив Ковтонюк.
Він пояснив, що процес вибору лікаря супроводжуватиметься заповненням декларації пацієнта, куди вноситимуться всі дані про нього.

«Декларація проста, на одну сторінку. Ви укладаєте її у лікаря в кабінеті. Тобто ви прийдете на черговий візит, вам видають цей документ, ви його заповнюєте і підписуєте», – сказав він.
Одна з головних новацій – у пацієнта з’явиться можливість вільно вибирати собі якого завгодно лікаря, оскільки скасовується територіальна прив’язка та й змінити його буде просто.

«Пацієнт буде обирати лікаря і приходити до нього, він буде це (договір) заповнювати разом з лікарем, підписувати, дані будуть вноситися в електронний реєстр, таким чином ми будемо бачити, де є реальні пацієнти і куди підуть їхні кошти», – пояснив заступник міністра.
Що ж до лікарів, то головні зміни для них у тому, що вони будуть отримувати дохід, а не зарплату. А дохід залежатиме від кількості пацієнтів.

«Ми бачимо три спеціальності на первинці – це сімейний лікар, педіатр і дільничний терапевт, – уточнив Ковтонюк. – Де є люди, там буде стимул для лікаря, щоб йти туди і надавати їм допомогу».
Представник МОЗ також заперечив чутки про масові звільнення лікарів, каже, в первинній ланці їх і так не вистачає. Водночас він наголосив, що лікарю буде вигідно мати більше пацієнтів.

«Ми поступово відходимо від поняття зарплати лікарів і переходимо до поняття дохід лікарів. У лікарів будуть різні доходи… Ми переходимо на принцип, коли кошти йдуть туди, де є багато пацієнтів… У новій системі у лікаря буде вибір, де працювати. Це означатиме, що й керівники закладів будуть конкурувати за хороших лікарів», – пояснив Ковтонюк.
Роботу сімейного лікаря, як зазначають у МОЗ, контролюватиме сам пацієнт і Національна служба здоров’я.

Він також нагадав, що реформа вторинної медичної допомоги, яка надаватиметься на рівні госпітальних округів, буде готуватися упродовж цього року і має стартувати з 2018-го.

Джерело: http://asn.in.ua