До 2050 року українців залишиться трохи більше 35 мільйонів. І це ще не найгірший прогноз

8 Лютого 2017 15:47

http://epicpew.com

Згідно з середніми показниками народжуваності, тривалості життя і без урахування міграції, чисельність населення України до 2050 року зменшиться майже на 20% і складе 35,2 млн осіб. Такі прогнози в коментарі АСН озвучила провідний науковий співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень імені М.В. Птухи НАН України Лідія Ткаченко.

«У 90-х і 2000 роках була дуже низька народжуваність. Криза цього перехідного періоду дуже суттєво позначилась на народжуваності. Народити 2-3 дитини люди вирішуються переважно тоді, коли більше впевнені у своєму економічному майбутньому», – зазначила вона.

Науковець додала, що ситуація може змінитися в бік збільшення чисельності населення тільки за рахунок істотного міграційного припливу. Але перспективи такого збільшення невтішні.

«Поки ситуація виглядає таким чином, що скоріше буде відтік, ніж приплив, бо мігранти – це такі люди, яких направити дуже важко. Тобто якщо з країни виїжджає своє населення, очікувати, що сюди приїде хтось із інших країн працювати на нас, не доводиться», – зазначила Ткаченко.

Вона нагадала, що зараз, за ​​даними Держстату, в Україні проживає близько 43 млн людей, але неможливо порахувати людей на непідконтрольних територіях Донбасу.

«Країни, в яких тривають бойові дії, не ростуть за чисельністю населення. Це прямий шлях до втрати населення. І якщо у нас і далі буде продовжуватись так звана АТО, то, швидше за все, буде ще більший міграційний відтік, ще більше песимізму і менше можливостей для економічного розвитку. А це дуже впливає на народжуваність, бо це пригнічує», – підкреслила вона.

Тому, за словами науковця, 35 млн людей у 2050 році – це ще середній показник. З огляду на економічне становище в країні і ситуацію на Сході чисельність населення в Україні через 33 роки може виявитися ще меншою.

Нагадаємо, раніше директор Інституту демографії та соціальних досліджень Елла Лібанова в інтрев’ю АСН заявила про те, що в Україні вичерпаний демографічний потенціал.

Джерело: http://asn.in.ua