«Свято борщу у їстівних тарілках» у Вишгороді

23 Січня 2017 08:31
http://vyshgorod.in.ua

http://vyshgorod.in.ua

Христина МИЦИК
ФОТО — Ольга ДУМАНСЬКА, Дмитро ЮРЧЕНКО, Оксана СТАРАК-ПОВЯКЕЛЬ, спеціально для «Вишгорода»

Хто побував на різдвяних канікулах у Музеї давноруського гончарства Вишгородського історико-культурного заповідника, не пошкодував про це. Ми не встигли написати про те, як на майстер-класах Олега Распопіна оживає вишгородська глина у руках дорослих і дітей, а заповідник уже гостинно запрошував до нових творчих майстерень.
Фотосесія у вишиванках п’ятикласникам із гімназії «Інтелект» сподобалась так само, як і фотографу Дмитру Юрченку, який добирав нові ракурси, міняв освітлення та відкривав найпривабливіші риси, а хлопці і дівчата зачудовано спостерігали за дивом створення фотопортрету.
Авторська пісня (гімназисти-шестикласники і на гітарі акомпанували, і власні куплети до приспіву Вадима Перегуди додавали — за оголошеним у газеті «Вишгород» і на Вишгородському радіо конкурсом «Напиши і заспівай пісню про Вишгород»).
Новорічний пейзаж — навіть працівники заповідника захопилися креативними техніками Світлани Мазуніної (клей, манна крупа, фарби — і малюнок виходить об’ємний, блискучий). Декоративний розпис акрилом по гальці з Кіпру (на майстер-класі від «Арт-клауд-студіо» новорічні символи малювали вишгородські дітлахи, шести- і семикласники СШ «Сузір’я», і дорослі; великі, пласкі, білі, зручні для малювання камінці, що зберігають тепло Середземного моря, приємно брати до рук, на них гарно лягають фарби).
Та, як на мене, одним із найнесподіваніших було «Свято борщу у їстівних тарілках». Борщ начарувала завідувач Музеєм давноруського гончарства Оксана Старак-Повякель — за власним, роками виробленим і випробуваним на усіх родичах і друзях рецептом: на свинячих реберцях, з екологічно чистими картоплею, буряком, квасолею, морквою, капустою, цибулею та часником із власного городу — у казанку на плиті, а потім ще й притомила та дала настоятися у печі.
А розливали його у їстівні тарілки, виготовлені із живого борошна грубого помолу. Прихильниця і популяризатор здорового харчування Ірина Артеменко розповіла, як щоранку мати свіжий корисний хліб за древніми рецептами.
Спробували присутні і пшоняний сухий сніданок чумаків і козаків. Це одразу позначилося на здоров’ї та креативності — зливою ідей і пропозицій: як, де коли… Але про це — далі буде.