Броварчанин створив у місті дитячу шахову школу

20 Січня 2017 08:37
http://atbrovary.org/

http://atbrovary.org/

Побутує думка, що людина, яка в дитинстві займалася шахами, в майбутньому краще і швидше вирішуватиме складні, заплутані завдання. Попри те, що у місті довгий час існувала професійна школа шахів, сьогодні броварчани все рідше беруть участь у різноманітних змаганнях. Нещодавно у Броварах розпочала роботу федерація шахів. Створив її броварчанин, Кандидат в майстри спорту з шахів, який вже давно мріяв розвивати цей вид спорту серед дітей та молоді. Свою діяльність він почав із облаштування у Броварах дитячого шахового клубу.

Семен Гребенюк з дитинства займався шахами, брав участь у багатьох змаганнях. З роками захоплення переросло у професію. Неодноразово Гребенюк ставав чемпіоном Київської області з шахів серед чоловіків і призером змагань в Україні та за кордоном. У 2001 році чоловік став Кандидатом у майстри спорту України з шахів. І вже 10 років Семен навчає дорослих і дітей грі у шахи.

Федерація шахів Броварів була організована за декілька днів до Нового року. На її створення пішло майже три місяці. Федерація знаходиться у приміщенні шахового клубу (бульв. Незалежності,2), що діє у Броварах вже десятки років.

На думку Семена, відродити шахи у Броварах має молоде покоління, адже саме за ними майбутнє. Для цього чоловік створив дитячі групи для занять шахами. Пан Гребенюк планує набрати до чотирьох таких груп дітей віком від п’яти до шістнадцяти років, які займатимуться у дві зміни (ранок та вечір). За словами Семена, це пов’язано з тим, що сьогодні учні, наприклад, третього-шостого класів переважно навчаються у другу зміну. Через це школярі, які ходять на заняття ввечері, не можуть відвідувати гуртки після навчання.

Кожне заняття триватиме півтори-дві години. Це дві академічні години, до яких звикли школярі (два уроки та перерва). Перша зміна, ймовірно, займатиметься шахами у понеділок і середу з 10:00 до 12.00. Друга зміна відвідуватиме заняття у вівторок і четвер з 15:00 до 17.00. За словами пана Гребенюка, цього часу достатньо, аби діти освоїли новий матеріал і закріпили раніше вивчений.

Діти матимуть змогу навчатися як в групах, так й індивідуально. За словами Семена, індивідуальні заняття мало у чому поступаються груповим. Однак дитина має грати з різними партнерами, а не лише з тренером.

‒ Це ‒ ніби гра з комп’ютером. Ще до початку знаєш результат. А піддаватися дитині, як і в будь-якому спорті, не потрібно, ‒ додає Семен.

Кількість груп і вихованців клубу варіюватиметься від кількості охочих навчатись. Сьогодні Семен має приблизний перелік майбутніх учнів, з якими потрібно зустрітися та провести пробне заняття. Є й тренери, які згодні допомагати у навчанні юним шахістам.

За навчання дітей батьки щомісяця сплачуватимуть 400 гривень. Варто сказати, що сьогодні місяць занять шахами у Києві коштує в середньому тисячу гривень. Однак, як зазначив Семен, у столиці поки що немає конкурентоспроможного шахового клубу. Турніри з шахів вже давно не проводилися у Києві.

‒Україна тримається на плаву лише завдяки старим радянським досягненням. Гарна школа шахів досі існує у Львові. Намагається не відставати і Вінниця. Однак Бровари та Київ сьогодні, на жаль, плентаються позаду, ‒ розповідає Семен.

Українці все ще посідають призові місця на світових чемпіонатах. Проте це ще вихованці старої школи. Наприклад, у грудні 2016 року українець Василь Іванчук здобув перемогу на чемпіонаті світу з швидких шахів, який проходив у Досі.

Цінність шахів у розвитку дитини зрозуміли у Польщі. Там ввели обов’язковий урок шахів для школярів. Однак, на думку пана Гребенюка, подібні заняття мають обирати школярі за власним бажанням. Той, хто зовсім не цікавиться грою, пропускатиме заняття, через що, найімовірніше, матиме проблеми з навчанням.

Зрештою, шахи ‒ це той самий спорт, як наприклад футбол. Просто фізична сила не так важлива у ньому. Шахи також вимагають неабиякої витримки, адже п’ять-шість годин (саме стільки триває професійна гра) просидіти за шахівницею зможе не кожен спортсмен. Не варто забувати про те, що шахи тренують мислення, вміння приймати рішення, пам’ять людини.

Набір учнів триватиме приблизно до 20 січня. Після цього настане час починати заняття. А за півроку-рік маленькі шахісти матимуть достатній рівень підготовки, аби брати участь у різноманітних чемпіонатах не лише всеукраїнського рівня.

Сподіваємося, що молоде покоління відродить у місті цей спорт. І незабаром Бровари стануть шаховою столицею не лише на мапі України, а й на мапі світу.

Обговорити деталі та влаштувати дитину на заняття можна зв’язавшись з Семеном за тел. 0988814141.

Фото були надані редакції “At Brovary” Семеном Гребенюком