Виставка дитячих картин у Броварському краєзнавчому музеї

19 Січня 2017 15:34

8250До середини лютого броварчани можуть ознайомитися зі зразками дитячого неонового живопису. У понеділок, 15 січня, у міському краєзнавчому музеї запрацювала виставка дитячих картин. Свої роботи презентували вихованці художньої студії «Prizma». Представлені картини об’єднали під назвою «Талановиті діти Броварів».

Представила роботи своїх учнів художниця Лілія Фролова. Вона заснувала художню студію. Викладацькою діяльністю мисткиня займається давно: спершу була методистом у Національній академії керівних кадрів культури і мистецтв, де здобувала освіту, давала індивідуальні заняття. З часом виникла ідея заснувати власну студію. За словами Лілії, дитяча майстерня у Броварах існує майже 2 роки. За цей час вихованці студії досягли неабияких успіхів ‒ деякі маленькі митці вже є призерами Кубку України з художньої творчості.

Переважну більшість картин, представлених у броварському музеї, вже бачили відвідувачі Кубку України з художньої творчості та міжнародних виставок. Наприклад, олійна картина «Корабель на морі», створена 13-річною Діаною Даглі, була високо оцінена журі міжнародного фестивалю.

На відкриття завітали самі автори картин, їхні батьки, прості броварчани і друзі Лілії Фролової: мистецтвознавець Ірина Бондарчук, художниці Елеонора Лінке та Яна Якубовська. Батьки пишалися своїми дітьми, роботи яких, попри юний вік художників, були представлені на виставці.

Елеонора Лінке ‒ столична художниця з броварським корінням. Свої роботи майстриня створює у різних стилях: від реалізму до імпресіонізму. У краєзнавчому музеї Броварів була представлена не одна виставка картин Елеонори. Так, у червні минулого року пройшла друга її виставка «Небесне і Земне».

Яна Якубовська (Козійчук) ‒ майстриня барельєфного живопису. Жінка працює в стилі об’ємних робіт понад 5 років. Такі витвори мистецтва зазвичай створюють на стінах, та Яна перенесла цей стиль на полотно. Виставка тривимірних картин художниці, яка у квітні минулого року проходила у Броварах, була першою та унікальною.

Запрошені гості відмітили високий рівень майстерності юних художників.

‒ Коли заходиш у цей зал, немає відчуття, що це дитячі роботи. Вони настільки зрілі, настільки індивідуальні. Важливо, що у студії немає типового підходу до навчання. Відчувається, що у цих маленьких дивах є особистість, індивідуальність, ‒ відзначила мистецтвознавець та письменниця Ірина Бондарчук.

‒ Дуже важливо зараз піднімати дух людей, а особливо дітей. Вони не повинні знати меж. Їх не існує. Ці кордони ‒ лише у нас в головах. Діти мають знати, що всесвіт, космос, море нескінченні, ‒ додала Елеонора Лінке.

На виставці представили 49 дитячих робіт, виконаних олійними та неоновими фарбами. Презентували також картини, створені у техніці мастихін ‒ пошарове накладання мазків на полотно спеціальною лопаткою. Такими роботами є олійні полотна «Східні птахи», «Айстри» та «Ніжні конвалії» семирічної Лойленко Валерії.

Космічні простори на полотнах, представлені на виставці, були створені маленькими художниками за короткий термін у 2017 році. Намалювали їх діти, які прийшли до студії лише у вересні минулого року. Картини були виконані акриловими фарбами на полотнах.

Для зразків неонового живопису у музеї виділили окремий зал зі спеціальним освітленням. Адже головною особливістю неонових фарб є те, що вони сяють в темряві, хоч на перший погляд виглядають як звичайні акрилові чи олійні полотна. Неоновий живопис – новий напрям у мистецтві, заснований на ефекті відображення неонової фарби ультрафіолетом. Такі роботи спершу виконують олівцем і акрилом, а на останньому етапі покривають неоновими фарбами.

Директор міського краєзнавчого музею Віктор Корявий зауважив, що неоновими картинами можна прикрашати місто перед новорічними святами. Пані Фролова відповіла, що подібна інсталяція на вулицях міста цілком реальна. Потрібно лише обирати морозостійкі матеріали та наносити їх на дерев’яні ґрунтовані полотна. Якщо такі картини помістити під скло, вони прикрашатимуть вулиці міста декілька днів і з ними нічого не трапиться. Можливо наступного року працівники музею та вихованці художньої студії втілять цю ідею в життя.

Виставку унікальних дитячих картин вже відвідали десятки любителів мистецтва. Експозиція «Талановиті діти Броварів» триватиме до 10 лютого 2017 року.

Джерело: http://atbrovary.org