Тематична виставка «У синьому небі я висію ліс» до 80-річчя Є.Гуцала

16 Січня 2017 14:42
noseinabook

noseinabook

У Київській обласній бібліотеці для юнацтва до ювілею письменника Євгена Гуцала розгорнута тематична полиця «У синьому небі я висію ліс» та проводяться бесіди із користувачами

14 січня виповнилося 80 років від дня народження українського письменника, журналіста, поета і кіносценариста Євгена Гуцала.

Він народивя 1937 року в селі Старий Животів (нині — Новоживотів) Оратівського району Вінницької області в родині сільських учителів. Після блискучого закінчення школи юнак твердо вирішив стати журналістом і вирішив вступити до Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка на факультет журналістики, але не пройшов по конкурсу. Через рік він вступає до Ніжинського педагогічного інституту ім. М. Гоголя на філологічний факультет. По закінченню вишу Євген Гуцало почав працювати в «Літературній Україні», потім у видавництві «Радянськийписьменник». Працював у редакціях газет на Вінниччині, Львівщині, Чернігівщині.

У 1962 році вийшла друком його перша повноцінна збірка оповідань «Люди серед людей». Після поїздки до Франції Євген Гуцало видає книги «Яблуко з осіннього саду» (1964), «Скупана в любистку» (1965) «Олень Август» (1966), «Хустинашовку земного» (1966), «Запах кропу» (1969) та інші твори.

Як наслідок, плідний вінницький літератор Євген Гуцало ввійшов до плеяди українських письменників-шістдесятників. Він – автор лірико-психологічної повісті «Дівчата на виданні», дилогії «Сільські вчителі» та «Шкільний хліб».

Поважну частку творчого доробку письменника складають твори для дітей «Олень Август», «З горіха зерня», «Дениско», «Саййора», «Пролетіли коні». Євген Гуцало є автором поетичних книг «Письмо землі», «Час і простір», «Живемо на юрі», «Напередодні нинішнього дня».

Письменник-шістдесятник удостоєний літературної премії імені Юрія Яновського за збірники оповідань «Орлами орано», «Що ми знаємо про любов», «Полювання з гончим псом» і «Оповідання з Тернівки». За дитячі збірки Євген Гуцало нагороджений Державною премією України ім. Тараса Григоровича Шевченка, а за роман-трилогію «Позичений чоловік» він удостоєний Міжнародною премією фундації О. і Т. Антоновичів та премією імені Івана Огієнка за публіцистичну книжку «Ментальність орди».

У Київській обласній бібліотеці для юнацтва до ювілею письменника розгорнута тематична полиця «У синьому небі я висію ліс» та проводяться бесіди із користувачами.

Джерело: http://koda.gov.ua