«Вікно життя» відкрито в Білоцерківському пологовому будинку

30 Грудня 2016 09:05
КОДА

КОДА

Зберегти життя – така головна мета «Вікна життя», яке відкрито в Білоцерківському пологовому будинку. Це спеціальний пункт, де матері можуть анонімно залишати небажану для батьків новонароджену дитину. Протягом 2—3 хвилин після того, як мати залишила у віконці дитину, спрацює сигналізація у відділенні, і лікарі нададуть необхідну допомогу.

Відповідно до історичних фактів, перші такі прийомники для знайд з’явилися в Європі ще в XII столітті. Зазвичай їх відкривали при монастирях та церквах, пізніше у лікарнях. В Україні таких вікон було 11, а тепер, разом із білоцерківським -12. Вони працюють, і завдяки їхньому функціонуванню, було врятовано не одне маленьке життя.

На жаль, проблема матерів із неблагополучних сімей, які не мають змоги чи бажання виховувати новонароджену дитину, є надзвичайно актуальною. Дуже часто трапляються такі випадки, коли на смітниках було знайдено новонароджених дітей, які були мертвими.

Аби «Вікно життя» працювало дієво, було враховано всі фактори, воно обладнане в затишному місці, непрохідній, малолюдній зоні, там не має освітлення, камер спостереження. Жінка, яка вирішила залишити дитину може бути впевненою, що вона залишиться непоміченою, за нею не будуть стежити та не встановлюватимуть її особу.

Слід зазначити, що згідно законодавства України, мати, залишаючи дитя у вікні, не несе кримінальної відповідальності, бо вона дала можливість дитині вижити. Натомість, за залишення у небезпеці просто на вулиці покарання — до 3 років обмеження волі. Якщо це спричинило тяжкі наслідки або навіть смерть дитини, то вже до 8 років позбавлення волі.

Покинуті діти перебуватимуть у медичному закладі протягом двох місяців до моменту усиновлення. У разі змін обставин, коли мати дитини вирішить повернути її – матиме право звернутись, і довівши материнство, забрати.

Життя може скластися по-різному, але дати шанс вижити щойно народженій дитині – головне.

Джерело: koda.gov.ua