В Україні закриють інтернати. Куди подінуть більше 100 тисяч дітей?

10 Грудня 2016 09:32
АСН

АСН

Україна має найбільшу кількість дітей в інтернатах по всій Європі, а цифра постійно зростає через економічну кризу та конфлікт на Сході.

Сьогодні мережа інтернатів в Україні нараховує 663 заклади, в яких перебуває понад 100 тисяч дітей. Утім інтернатна система давно застаріла.

Урядовці запевняють, що вже з наступного року в системі захисту дитини в Україні відбудуться зміни, а через 9 років така інституція, як інтернат, зникне взагалі.

Лише 10% дітей, які перебувають в інтернатах, є повними чи частковими сиротами або позбавленими батьківського піклування. Інші ж потрапили в інституції через бідність родини, особливі освітні потреби, стан здоров’я або неспроможність батьків самостійно дбати про своїх дітей.

Директор регіонального офісу міжнародної благодійної організації «Надія і житло для дітей» Галина Постолюк зазначає, що у світі відмовляються від інтернатного догляду як шкідливого для дітей та суспільства.

«Перебування дітей в інтернатах… прирівнюється до утримання в місцях несвободи. У нас на будь-яку проблему сьогодні є інтернат. А 48% дітей, які перебувають в інтернатах, направлені туди за рекомендаціями психолого-медико-педагогічної консультації. Це ще один рудимент радянської системи», – зазначила Постолюк.
Керівник Харківської обласної фундації «Громадська альтернатива» Марія Ясеновська вважає, що проблема в самій системі, яка є неефективною.

«Неможливо говорити, що у нас на місцях організована допомога сім’ям. У нас соціальні служби вміють тільки відбирати дітей у сім’ї. І це ні для кого не секрет», – заявила Ясеновська.
Лише 15% з суми, яка виділяється на інтернати, іде безпосередньо на дитину

Більше того, з майже 6,5 мільярда гривень, які щорічно виділяється на утримання інтернатів, безпосередньо на дитину іде лише 15%. Решта – оплата праці працівникам, утримання приміщень та адміністративні витрати.

Результатами таких капіталовкладень є те, що з майже 300 тисяч дітей, які за 25 років незалежності України випустилися з інтернатів, лише менше 10% успішно соціалізувались.

«Тож виходить, що 270 тисяч дітей поповнили армію безхатченків, дезадаптованих громадян, які підпадають під вплив кримінального середовища або ж місць позбавлення волі. За результатами нашого дослідження, 20-30% дітей, які перебувають сьогодні в інтернатах, мають батьків, які теж виховувалися в інтернатних закладах», – констатує Постолюк.
Водночас у 2014 році в зв’язку з економією бюджетних коштів в Україні був скасований інститут фахівця з соціальної роботи.

Повний текст матеріалу читайте на сайті АСН.